Wekom op onze website

Mindful Parenting/ Time Out voor ouders training   

Ouderschap kan heerlijk zijn en het mooiste in je naar boven halen.Tegelijkertijd kan opvoeden zwaar, stressvol en frustrerend zijn. Maar perfect ouderschap bestaat niet! Het is belangrijk te accepteren dat lastige momenten in het ouderschap erbij horen en normaal zijn. Iedere ouder heeft ermee te maken. Vaak zijn we van jongs af aan getraind in het verbergen van onacceptabele gevoelens. We zijn geconditioneerd om gelukkig te zijn. We groeien op met het idee dat de succesvolle volwassene altijd positieve gevoelens heeft en altijd gelukkig is. En als we verdrietig, gek, verward of angstig zijn, zijn we gaan geloven dat we niet deugen. Als gevolg daarvan hebben velen op weg naar hun volwassenheid geleerd negatieve gevoelens te onderdrukken en worstelen nu met schuld en schaamte en soms met depressie.

 

Als we als ouders onze negatieve gevoelens verbergen, leren kinderen: als ik opgroei, heb ik mijn gevoelens te verbergen. Als we laten zien wat er in ons omgaat (boosheid, verdriet of angst) zonder je kinderen te vragen er iets aan te veranderen of voor ons te zorgen, leren we kinderen o.k. te zijn en welkom te zijn met deze emoties. Tijdens deze training wordt je geleerd de tijd te nemen te stoppen, te kijken en aandacht aan jezelf te geven: je adem, je gevoelens, je behoeftes in dit moment. Breng de compassie die je wilt dat je kind ontwikkelt naar jezelf, naar jouw proces. Je kinderen hebben een ouder nodig die om zichzelf geeft, zichzelf waardeert. Als je meer zelfcompassie ontwikkelt, kun je vervolgens ontdekken dat je naar je kinderen meer vanuit vriendelijkheid en compassie kunt reageren in plaats vanuit oude, geconditioneerde patronenen uit je kindertijd.   

 

Mindful parenting: voor wie?

 De training is geschikt voor ouders met kinderen van 0-18 jaar die:

 • zoeken naar balans in werk en opvoeding
 • regelmatig stress ervaren
 • zich snel schuldig voelen, overbezorgd zijn, snel boos, of impulsief reageren
 • emoties uit de weg gaan
 • moeite hebben zichzelf en/of hun kind te accepteren
 • moeite hebben met grenzen en hun behoeftes aangeven
 • vanuit vriendelijkheid en compassie willen opvoeden
 

Wat leer je in de mindful parenting-bijeenkomsten:

 • Oefeningen in zelfcompassie: het is niet eenvoudig ouders te zijn. Een houding van onze eigen vriend zijn kan ons ouderschap verlichten. Die zelf-acceptatie en zelf-compassie als het in ons ouderschap niet loopt zoals we zouden wensen is het beste voorbeeld voor onze kinderen. Juist als we geen perfecte ouder zijn, hebben we zelfcompassie hard nodig.
 • Door aandachts-oefeningen raak je vertrouwd met wat zich van binnen in je afspeelt. Je komt meer in contact met je adem, je lichaam, je emoties en je behoeftes. Jouw proces als ouder staat centraal in deze training. Als jij jezelf mag zijn en ziet wie je bent en je eigen negatieve emoties en je behoeftes kent, ben je vervolgens beter in staat emoties en behoeftes op te merken en te spiegelen bij je kinderen. Kinderen voelen zich dan gezien en gehoord.
 • Als je als ouder de stress-taal bij jezelf herkent (streng, gespannen, zorgelijk, kort lontje, vermoeid) kun je leren zonder oordeel STOP te zeggen en TIME-OUT te nemen. Je doet een stap achteruit en leert op verschillende manieren de taal van de compassionele ouder te vinden. Dan wordt het in grote stress-momenten makkelijker.
 • Door mindfulness train je je erin de dingen te accepteren zoals ze zijn zonder er direct een oordeel of mening over te hebben en het te willen veranderen. Soms zul je toch gestresst zijn. Accepteer als je gestresst bent! Dat is dan waar je bent. 

 

Hoe ziet het programma eruit?

In de training zullen we met bovenstaande punten aan de slag gaan individueel, soms in 2-tallen en plenair. Er worden eenvoudige aandachts-en concentratieoefeningen aangeboden. Er worden reflectie-oefeningen aangeboden en diverse andere oefeningen (zelfcompassie). elke bijeenkomst wordt er oefenwerk meegegeven om de integratie van het aanbod te bevorderen in je dagelijkse omgang met jezelf en je kind(eren). Dit zijn eenvoudige oefeningen. De volgende bijeenkomst zullen we onze ervaringen en bevindingen uitwisselen in de groep of in 2-tallen. Iedere deelnemr krijgt een werkmap en oefen-cd mee naar huis. Aangeraden wordt om elke dag 10 minuten aandachts-oefeningen te doen en enige informele oefeningen. De mate waarin je de vruchten plukt van de Mindful Parenting /Time-Out voor ouders training hangt mede af van je eigen motivatie en inzet. 

 

Ervaringen deelnemers voorgaande oudertrainingen:

 • Ik ben milder naar mezelf. Het gaat gewoon wel eens mis omdat ik dan in een emotie schiet. Het mag er nu zijn, ik voel me er niet schuldig over.             
 • Ik heb nu echt contact met mijn kinderen omdat ik rustiger ben.
 • Het bewustzijn om niet vanuit de eerste emotie te handelen, is echt  veranderd.   
 • Ik word minder snel boos en kan me beter beheersen als het gebeurt. Ik kan me beter inleven in mijn kinderen.                     
 • Ik kan mij beter ontspannen en focussen terwijl ik voorheen alles tegelijk wilde doen. Ik kan rustiger mijn grenzen aangeven.
 • Ik ben vriendelijker naar mezelf en daardoor ook naar mijn kinderen en andere mensen.                   

 

Locatie, data en kosten

Data:                   woensdagavond 5, 12 en 26 september en zondagavond 14 oktober 2018 van 19.30-21.45

Groepsgrootte:  4-8 personen

Locatie:              Villa Xaverius, Rijssenburgselaan 11, Driebergen

Aanmelden:        Via cuny.berkhout@ziggo.nl of telefonisch 0343-518203

Prijs:                   €242,- incl. 21% BTW Werkboek en oefen-cd zijn inbegerepen in de prijs. Mocht betaling probleem zijn, dan is overleg altijd mogelijk.